Csodálatos Katicalány jelmez készítése

Csodálatos Katicalány jelmez készítése

Újra eljött a farsangi időszak, s mint a legtöbb gyerek, aki kezd iskolás korú lenni, nagyobbik lányom is a jelmezéhez egy mesehős adta az ihletet. Meg mondom őszintén, én jobban szeretem a kreatív kihívásokat, ahol magunk találhatjuk ki mi és hogyan nézzen ki, de azért kihívás ebben a szerelésben is volt.

Dressz

Első körben fogtam és meg vizsgáltam a lányom kezes-lábas pizsamáját félbe hajtva. Nyilván, ha ezt rajzolom körbe, nem lesz testhez álló, de így is megkaptam a kellő ihletet. Gyakorlatilag a dressz mintája egy hosszú ujjú póló (szűkebb fazon) és egy leggings párosításából jött ki.

Lányomon megnéztem, hogy a derekától mérve milyen mélyen van a csípő vonala. A kivett nadrág minta oldal részein bejelöltem, majd a póló alja vonalát (ami egyben a csípő vonala is adott modellnél) ehhez a vonalhoz igazítottam. Az üleprésznél egyesítettem a vonalakat, és szurkoltam, hogy végül jó legyen XDDD Láss csodát, jó lett 🙂 <3

Így a dressz két eleje és két háta részből áll.

A ruhának azonban garbós nyaka van, de ezen már nem akadtam fenn. Megmértem a lányom nyakának a körvonalát és egy téglalap formájában kiszabtam, úgy hogy a magasságát kétszer vettem.

A felvarrásánál viszont először csak a külső oldalát varrtam fel, mivel a hátába még jött a cipzár, és azt valamelyest be akartam rejteni. A cipzár bevrrását követően a garbós nyakrészt már kézzel varrtam a helyére

Ezek után már csak a festés volt hátra, amit a tavalyi tigrisnél jól bevált pentartos bőr és textil festéssel csináltunk meg. Ebben már a lányom is részt vett, pár pötty erejéig.

Kesztyű

No ezzel nem sokat vaciláltam. Kesztyű készítő idetévedt mesteremberek, most vagy ne nézzenek ide, vagy fogják fel úgy mint egy kedves vicc… kértem a lányom tegye egy papírra a kezét, azt bőven (tehát nem az ujjai belső oldalán húzva, hanem kicsit kilejebb) körberajzoltam, meg hosszabítottam a csukló részét, majd ezt duplán hajtott anyagra átrajzoltam és úgy ahogy van, kiszabás előtt körbe varrtam a vonal mentén. Varrás után kiszabtam és tádám, kész is lett a kesztyű (egy-egy pöttyel még adós vagyok..)

Cipő

Ezek után hátra dőltem és örültem a fejemnek, hogy már csak a maszk, fülbevaló, és az oldaltáska van hátra, mire a lányom azokkal az óriási boci szemeivel rám nézett és kérdezte, hogy a cipővel mi lesz. Kortyoltam egyet a boromból majd mosolyogva mondtam, hogy megoldjuk.

Ennek az alapja, egy régebbi bebújos cipő, ami még a fiamé volt oviban, de most már a lányomra jó. Persze fiús, így ha csak nem muszáj ő nem hordaná.

No szóval ezt a jobb sorsot érdemlő cipőt első körben bevontam a festésnél használt maszkoló szalaggal, majd a sarkánál felvágtam azt. Így megkaptam a szabásmintát.

Piros anyagból kivágtam, majd ahol a mintát levágtam a cipőről, ott össze varrtam géppel. Ezután elő került jó barátom a ragasztópisztoly (minden gyerekes háztartásban életmentő eszköz) és szépen az alját odaragasztottam a cipő oldalának aljához, majd egy pár kecses mozdulattal a boka résznél is megismételtem ezt a folyamatot. Persze egyszerűbb lett volna zoknit varrni, de marhára nem akartam, hogy az oviban elcsússzon, vagy felfázzon farsang alkalmából.

Fülbevaló (talizmán)

Ugyan alányom füle ki van szúrva úgy egy éve, retteg annak kivételétől. Ezért más megoldást kellett találnom a talizmánok felhelyezésére. Hobby boltban kapható klipszes fülbevaló alapot vettem, és hozzá 12 mm átmérőjű üveg lencséket.

A lencséket körbe rajzoltam egy piros kartonon, köröm ollóval kivágtam, majd alkoholos filccel rá rajzoltam a 5 pöttyöt. Az üveglencséket erre a kartonra ragasztottam technocollal. Mivel a pöttyeim elég kicsik lettek, ezért szerencsére nem okozott gondot, hogy a ragasztó oldotta a filcet, azok így kicsit megnőttek. Szóval lehet más fajta ragasztó ehhez szerencsésebb, de nekünk most ez volt. Az így kapott lencséket a már említett jó barátommal, a ragasztó pisztollyal rögzítettem a klipszes alaphoz.

Maszk

Az álarc egy másik kedvenc anyagomból, filcből készült. (azért nem papírból mert így talán tartósabb) Előbb papírra megrajzoltam a mintát, hogy szabás előtt megnézzem minden jó helyen van-e. Majd mikor jónak ítéltük meg kivágtam filcből. Szintén öt pöttyöt vágtam fekete filc anyagból amiket, újra csak a kis kedvencemmel a ragasztópisztollyal a helyére erősítettem.

Yoyo

Sokáig gondolkodtam, hogy egy fa jojot megfestek, de lévén, hogy ovis farsang lesz, elkerülvén a baleseteket, inkább ezt is varrással oldottam meg.

Egy piros filc anyagból kivágtam két kb. 9,5-10 cm átmérőjű kört, majd feketéből 5 kisebb kört. A piros köröket egymásra fektetve körbe varrtam úgy hogy hagytam egy kis nyílást, majd töltő anyaggal kitömtem. Ezután a nyílást géppel összevarrtam a vonal folytatásában. A fekete köröket ragasztópisztollyal rögzítettem a piros körre.

A pánt, ami a derekán tartja a lányomnak a ruha anyagából készült. Ehhez egy kb 60 cm hosszú 3 cm széles csíkot vágtam, fel jelöltem a közép vonalat, majd a két hosszanti szélét középre, majd az egészet félbe hajtva össze férceltem. Ezután milliméter szélesen végig varrtam a nyitott oldalán.

Az egyik végét kézzel felvarrtam a kitömött kör egyik szélére, majd miután a lányom derekához mértem, bejelöltem, hogy a pántból ténylegesen milyen hossz kell. A felesleget levágtam és felvarrtam a pánt másik végét a kör másik szélére.

Comments are closed.
A kódot a vágólapra másoltad.