Ami elromolhat, az el is….

Ami elromolhat, az el is….

Nos a gépem még mindig halott. Úgy tűnik a vásznakat viszi szépen, de az eddig rugalmasat olyan szépen varró gép úgy döntött ad-hoc jelleggel hurkol össze és vissza.

Mikor rosszul varr a gép, érdemes pár dolgot átnézni, mielőtt műszerészhez rohannánk.

-Fűzd újra az egész gépet

Igen, szépen húzd ki a felső szálat és távolítsd el az alsó szálat is. Néha kimozdulnak a helyükről, gyakran ez okozza a problémát.

– cserélj tűt:

Mint olyan sok minden a földön, a tű is elkopik, kissé elferdül. Ezek jellemzően szabad szemmel láthatatlanok, ezért nem is gondol rá az ember. A legtöbb esetben ez meg is oldja minden bajod. (kiegészítés:Érdemes más márkát, illetve másik csomagot ki próbálni, néha hibás széria is okozhatja a fejfájást)

– próbáld ki másik cérnával:

Nos ez akkor lehet igaz, ha teljesen új cérnát használsz. Ha előtte már ezzel varrtál ugyan olyan típusú anyagot igen kicsi az esélye, hogy bármit megold. De mikor már semmi ötleted nics egy próbát megérhet.

– ha alul hurkol a felső szál feszesítőt kell állítani:

Gondolom ezt nem kell bemutatnom. Általában egy számozott forgatható tárcsa a tű feletti részen. A különböző anyag vastagságoknál itt állítod be a megfelelő szál feszességet.

– ha felül hurkol az alsó szál feszességét kell a bobion állítani:

Ehhez viszonylag ritkán kell nyúlni. Ezt a Bobbin oldalában lévő apró csavarral tudod lehelet finoman állítani. Akkor van jól beállítva ha kivéve a gépből belehelyezed szokásosan az orsót, majd az orsónál fogva le tudod lógatni az orsó tokot, de rántásnál enged.

– takarítsd ki az orsó tartót:

Ezt amúgy minden munka után érdemes ellenőrizni főleg, ha szöszölősebb anyagot varrtál.

– takarítsd ki a gépet:

Ezt én most csináltam először teljes elkeseredésemben…. a képek magukért beszélnek, 14 év alatt volt minek össze gyűlnie.

No én mindent többször is végig próbáltam, és bár alul hurkol, próbálkoztam az alsó szál feszesítésén is állítani sikertelenül.

A tegnapi utolsó gondolatom, hogy talán kitakaríthatnám a gépet… Ez szégyen nem szégyen de mióta meg van 14 éve nem történt meg. A képen láthatjátok, miért érdemes néha szét kapni a gépet.

Remélem egy műszerész játszi könnyedséggel megoldja a problémám, és újra belevethetem magam a varrásba.

Mindenesetre úgy tűnik az én kicsikémnek valami egész más gondja adódott mivel semmi nem javított a helyzeten. Most keresek neki egy műszerészt, aki remélhetőleg pikk-pakk rendbe szedi. És ha már őt viszem, drága lockomnak is beszereltetek egy pár új kést, hiszen mióta randizott egy gombostűvel, nem szeret egy réteg anyagnál többet lehasítani.

Kép: Ri Butov képe a Pixabay -en.

Comments are closed.
A kódot a vágólapra másoltad.