Tigris jelmez: Póló I.

Tigris jelmez: Póló I.

Applikálás

Sokat gondolkodtam, hogy a póló készítését egyben vagy külön írjam le, de végül úgy döntöttem, inkább több időt szánok egy-egy részlet leírására.

A tigris póló szabásmintáját egy általam nagyon kedvelt újságból az Ottobre design 1/2018-as számából vettem ki. Mivel ez egy teljesen egyszerű alap fazon, már sok mindenre használtam, hiszen csak a fantázia szab határt, hogy milyen lesz a kész ruhadarab.

Miután kiszabtam a kellő darabokat, itt is megfestettem az elmaradhatatlan csíkokat. Figyeltem, hogy a hátán úgy álljanak, ahogyan a valódi tigriseken is. Több kevesebb sikerrel, de talán elfogadható.

A csíkozást követően jött a has rész. Valójában a tigriseknek az egész hasa a lábukon is folytatódva fehér színű, ezért ezt a részt kicsit a rajzfilmes irányba vittem el. Kivágtam egy ellipszis formát és ezt applikáltam a póló elejére.

Az applikálás egy nagyon jó módszer arra, hogy egyszerű darabokat feldobjunk különböző mintákkal. Én a következő módon készítettem:

Szükséges eszközök:

  • Varrógép
  • Kétoldalt ragasztós fátyol
  • Öntapadós vetex
  • Vasaló
  • Cérna
  • Szabó olló
  • Applikáló talp (elhagyható, de mérföldekkel könnyebb vele a munka)
  • Gombostű

Elkészítés:

  1. Ennél a technikánál, nagyon fontosak az elő készületek. Az első lépés, hogy az applikálandó motívumot, kiszabod a kétoldali ragasztós fátyollal összefogva a fonák olalon (össze is tűzheted addig, míg vágsz).
  2. Ráhelyezed a motívumot a fátyollal együtt a póló színére úgy, hogy a fátyol a póló színe felé nézzen, és egy vasalóval a fátyolhoz javasolt hőfokon szépen rá nyomkodod (fontos hogy nem húzogatjuk rajta, csak szépen rá rakod, felemeled, rárakod)
  3. Ha szépen rá ragadt a kívánt forma a pólóra, fogjuk a vetexet és vágunk egy picit a motívumnál nagyobb darabot és rávasaljuk a póló elejének fonák oldalára, a forma alá. Ez azért kell, hogy applikálás közben ne nyúljon el az anyag.
  4. Ezután jön az applikálás. Itt nagyon fontos a gép előkészítése, és egy próba anyagon beállítani, míg a kívánt méretű és sűrűségű varrás mintát nem kapjuk.
  5. Állítsd a gépet cikk-cakk öltésre, az öltés hosszát pedig 1-esre, az öltés szélességet pedig attól függően milyen széles varratot akarunk kapni (3-as és 2-est szoktam használni). A szálfeszesség 3-4-esen általában jó, de ezt a próba anyagon fogod meglátni, hogy neked éppen milyen feszességre van szükséged. Tedd fel az applikáló talpat és varrj egy próba varrást egy darab póló anyag szabásakor kimaradt hulladékra ( fontos, hogy mindig pont olyan anyagon végezzük a próbát, amire alkalmazni akarjuk a varrást)
  6. Ha minden stimmel, jöhet is a póló. Figyelj, hogy szépen, egyenletesen nyomd a pedált és ha kell állj meg. Forgatásnál pedig mindig legyen a gép tűje az anyagban (Ez amúgy mindig igaz, de az applikálásnál külön fontos).
  7. Ha körbe értél, már fel is applikáltad az első formádat.

A következő részben megmutatom, hogyan varrom a póló nyakát passzé anyaggal és, hogy hogyan áll össze végül a póló.

Ha tetszett ez a bejegyzés, és nem akarsz lemaradni a következő részről, kövess Facebookon a Rongybaba blog oldalán, vagy lépj be a Gyermekruha szabás-varrás csoportba, ahol az esetleg felmerülő kérdésekre is szívesen válaszolok és persze szívesen nézegetnénk a Ti műveiteket is.

Comments are closed.
A kódot a vágólapra másoltad.