Bűvész köpeny és kalap

Bűvész köpeny és kalap

A fiam pár hónapja kitalálta, ha felnő ő bizony bűvész lesz. Nem voltam túlzottan meglepve, hiszen mióta beszélni tud, mindig olyanokat talál ki, hogy zenész lesz, vagy színész, „bábszínházas”, szóval meg van az irány amerre folyamatosan halad.

Mikor arról volt szó, hogy mi legyen farsangkor, először azt mondta Minecraft ember. Meg van benne a kihívás, már el is terveztem hogyan és mint fog elkészülni a fej, de ekkor én balga felvetettem neki, ha már úgy is bűvész akar lenni ha felnő, mi lenne ha farsangkor már annak öltözne. Csillogó szemekkel rá vetette magát az ötletre, azóta pedig a trükkökkel is próbálkozik.

Maga a ruha nem nagy szám, hiszen egy köpeny, egy cilinder, ing és nadrág kell. Ing és nadrág már alapból is van a szekrényében, így a köpenyt és a cilindert kellett elkészíteni.

Köpeny

Az elkészítése és a mintája sem egy nagyon bonyolult folyamat, még is sok mindent megtudtam belőle. A legfontosabb, hogy szaténnal még mindig nem szeretek dolgozni, mert amellett, hogy vékony és csúszós, még bomlik is a szélein minden fuvallatra. (és még levarrni sem egyszerű….nem is vagyok rá büszke)

Amire szükséged lesz:

 • Két színű szövet anyag (ha nem vagy mazochista, jobban jársz valamilyen kevésbé kényes szövettel) Mérete attól függ milyen hosszú köpenyt szeretnél
 • Centi
 • Anyag típusnak megfelelő típusú és vastagságú géptű
 • Cérna
 • Szabóolló
 • Szabókréta
 • Tépőzár
 1. Mérd le a nyak körfogatát és számítsd ki az R hosszát (2rπ=nyak körfogata)
 2. Hajtsd mindkét szövetet félbe úgy, hogy kiférjen széltében-hosszában a köpeny hossza
 3. Helyezd a két szövetet egymásra úgy hogy a hajtott élük megegyezzen.
 4. A felső szövet hajtott élének sarkából mérd ki több ponton a R méretét.
 5. Ugyan abból a sarokból mérd kis körben több ponton az R+köpeny hosszának a méretét
 6. Alaposan gombostűzd össze a négy réteg anyagot és szabd ki a kapott negyed köríveket.
 7. Ha jól csináltad most van két félköröd aminek a közepéből is hiányzik egy félkör.
 8. A szövetek maradékából szabj ki a megkötőhöz négy csíkot a kívánt vastagsággal, de a hosszánál figyelj, hogy kicsit hosszabb legyen mint a nyakkör hosszának a fele, hiszen ezzel fogjuk össze a nyaknál a köpenyt.
 9. Ha szaténból dolgozol célszerű eltisztázni a széleiket
 10. Kettő-kettő csíkot gombostűzzük össze és három oldalán (két hosszabb és egy rövidebb) varrjuk össze őket, majd fordítsd ki mind a kettőt.
 11. Férceld le a széleit úgy hogy ki igazítod az esetleg varrás mentén befelé hajló részeket és mm-esen tűzd le a varrógéppel.
 12. Vágj egy darab tépőzárat és varrd az egyik felét az egyik pánt végére a másikat meg a másikra
 13. Tisztázd a köpeny mindkét felének széleit.
 14. A két pántot férceld, vagy tűzd a köpeny külső felének színére úgy, hogy a nyakkörtől kimérsz 1cm-és oda helyezed a pántot. Figyelj, hogy az egyik oldalon a tépőzár a köpeny színe felé nézzen míg a másik veled szemezzen.
 15. Jelöld be a köpeny mindkét oldalán az alján és a nyakkörön a felező pontot, és színt színére fordítva ezeken a pontokon tűzd először össze. Ezután sűrűn tűzve szépen gombostűzd körbe, el ne mozogjon varrás közben
 16. Varrd össze géppel, de hagyj ki egy kb 10cm részt ahol majd kifogatod.
 17. A nyakkörnél és az alján csípjed be egy kis ollóval egészen közel a varrásvonali a varrásszélességet, hogy szebb köríveket kapj
 18. Fordítsd ki és férceld le a széleit
 19. Varrógéppel tűzd le 1-5mm szélességben, ezzel le zárod a nyílást is.

Kész is van a köpeny.

A kalap elkészítése nem volt egyszerű, nem is sikerült olyan jól, mint terveztem. A képek között láthatjátok milyen formákat vágtam kartonból. Ami bonyolította, hogy a belsejébe készítettem egy titkos zsebet egy trükkhöz, így egy kis szatént ragasztottam bele. A Ragasztópisztoly most sem lett a barátom, de egyszer biztos összemelegedünk (égési sérülések nélkül….)

A csillagokat és a piros szalagot egy szekrényben talált 1000 éves öntapadós fóliából vágtam ki, hogy igazán bűvészes legyen a cilinder.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következőről kövess a Rongybaba blog Facebook oldalán, vagy csatlakozz a Gyermekruha szabás-varrás csoporthoz, ahol megmutathatod műveidet, vagy ha elakadsz kérdezhetsz is.

Comments are closed.
A kódot a vágólapra másoltad.