Tigris maszk filcből

Tigris maszk filcből

Imádok a farsangra készülni. Ez mindig is így volt, nem sikerült kinőni, szóval karácsony után nekem ez is egy fontos „ünnep”.

Gyerekkoromban apukámmal készítettem a jelmezeket (leginkább ő én meg csodáltam), majd tini koromban a cosplay jelmezeimet már én készítettem. Most a gyerekeimnek készíthetem a jelmezeket, nem kis örömmel 🙂

Idén a középső lányom kívánsága egy tigris lány jelmez volt. Rögtön pörgött is a fogaskerék a fejemben, és igen hamar össze állt a kép milyen is legyen.

Első körben a maszkot készítettem el. Lehetett volna papírból, dekor-gumiból vagy akármi másból készíteni, de én imádok ilyesmiket filcből varrni.

Ha Te is szeretnél készíteni egy tigris maszkot, INNEN le tudod tölteni a mintát.

Amire szükséged lesz:

 • megfelelő színű filc anyagokra
 • skicc papír (vagy bármilyen kicsit átlátszó papír, pl. sütőpapír)
 • Szabó ollóra
 • kis ollóra
 • cérna
 • varrótű
 • ragasztópisztoly vagy gombostű
 • ceruza vagy jelölő filc
 • gyöngyök
 • megfelelő méretű gumi
 • és egy kis türelem
 1. Először a sárga filcre rajzoljuk körbe az egész maszkot és a szemeket. Ez lesz az alap.
 2. A maszk mintájáról másoljuk ki egy skicc papírra az egyik pofit, az orr felét félbehajtott papírra a szimmetria miatt (azt a felét amelyik melletti pofit kivetted, a pontos illeszkedések végett), az álarc egyik oldalán lévő csíkokat, illetve a homlok csíkozást. A szem körüli fekete keretet is vedd ki. A fül belsejét is másold át.
 3. Vágd ki a fekete filcből a homlok csíkozást, az oldal csíkokat (2-2db), valamint a szem keretet kétszer tükrözve (vagy duplán hajtott filcből)
 4. Vágd ki rózsaszín filcből az orrot és kétszer tükrözve a füleket.
 5. Vágd ki bézs színből a pofácskát kétszer.
 6. Ha minden darab meg van, már szépen rá is helyezheted a sárga alapra a darabokat, hogy lásd a végeredményt.
 7. Alapvetően ellenzem a ragasztó használatát a varrásnál, de mivel ez egy álarc, ráadásul dekor-filcből, úgy gondoltam megkönnyítem a dolgom és a részeket ragasztópisztollyal a helyére erősítem, így könnyebb lesz varrni. Persze lehet gombostűzni is 🙂
 8. Miután minden a helyén, az esztétika és a tartósság kedvéért a részeket varrógéppel rá is tűztem a maszkra.
 9. Ezután elkezdtem a gyöngyöket fel varrni. Itt csak a fantázia szab határt, mit hogyan és mennyire dekorálsz. Ha Te is szeretnéd az oldal csíkokat ki gyöngyözni azt hagyd a végére, így könnyebb lesz a gumit be varrni a helyére.
 10. A gumi két végére vágtam egy egy darab filcet (a gumi 1cm széles volt így 1x2cm darabokat vágtam.) A filceket X doboz formában varrtam rá, hogy megfelelően tartson, úgy hogy a filc egy picit túl lógott a gumi végén.
 11. A gumi végén lévő filceket a maszk két oldalára a két csík közé varrtam fel, többször átvarrva.
 12. Ezután már az oldal csíkokat is kidekorálhatod, esetleg egy kis fekete damilból, bajszot is varrhatsz rá ( én vágtam egy darabot félbe hajtottam és a hajtásnál varrtam rá a pofira) és már kész is az álarc.

Ha tetszett ez a bejegyzés kövess a Rongybaba blog facebook oldalon vagy lépj be a Gyermekruha Szabás-Varrás csoportba, ahol a kérdéseid is felteheted. Észrevétel vagy kérdés esetén írj nyugodtan az info@rongybaba.hu email címre.

Comments are closed.
A kódot a vágólapra másoltad.