Tigris póló II.

Tigris póló II.

Összeállítás és passzé

Miután kidíszítettük a póló darabjait, ideje összeállítani. A póló darabjain kívül szükséged lesz passzé anyagra, annak hiányában, a póló anyagából kell majd pántot szabni.

  1. Fogd össze a póló elejét és hátulját színt-színnel szemben és a vállaiknál tűzd össze, majd varrd össze egyenes sztreccs vagy cikk-cakk öltéssel.
  2. A varrásszéleket összefogva cikk-cakk öltéssel tisztázd. Ha van Lock varrógéped, azzal egyszerre összevarrod és tisztázod a széleket, így abban az esetben egy lépésben készen is vagy ezzel a művelettel. (én extra tartósan szeretem a dolgokat, ezért én össze is varrom és lockkal tisztázom is….de ez, majdnem felesleges)
  3. A nyak eldolgozásához először mérd meg a kész nyakkör kerületét.
  4. Ha passzé anyaggal dolgozol, a kapott méret 70-75%-a lesz a pánt hossza a szélessége pedig 4,5 cm. Ha a póló saját anyagából készíted, úgy érdemesebb a kapott méret 80-85%-ot használni a pánt hosszának, mivel ebben az esetben kevésbé rugalmas anyaggal dolgozol.
  5. A kapott pánt két végét varrd össze, hogy egy kört kapjál és oszd fel 4 egyenlő részre.
  6. A póló nyakkörét is oszd fel négy részre. Én ezt úgy szoktam, hogy a póló elejét és hátát félbe hajtom és a nyakkörön bejelölöm a hajtás vonalon. A két válla lesz pedig a két további illesztési pontom.
  7. Gombostűzd a pánt össze varrt részének a háta közepéhez úgy hogy a passzé színe a póló színe felé nézzen. A többi jelölést is sorban tűzd a nyakkörhöz egy-egy gombostűvel.
  8. Egyenes varrással kezd el felvarrni. Varrás közben a passzét finoman nyújtani kell.
  9. Hajtsd a passzét a varrásszélre és férceld a nyakkörhöz. Ikertűvel vagy valamilyen rugalmas öltés mintával (mint a cikk-cakk) varrd le színoldal felől, közben finoman nyújtsd a nyakkört.
  10. Fonák oldalon a levarrás mentén a maradék anyagot óvatosan vágd le. (Ez a módszer az Ottobre magazin leírásából van) A nyakkör eldolgozása passzéval másképpen is lehetséges, a későbbiekben tervezem azt is bemutatni. Azt a módszert én jobban preferálom.
  11. A póló ujja részének az alját a nyakkörnél leírt módszerrel zártam, passzé felhasználásával.
  12. Az ujja kört, sűrűn gombostűzve tűzd a karkivágás helyére, de ügyelj, hogy a póló elején lévő illesztés ponthoz rögzítsd az ujja kör illesztési pontját, illetve a vállrészhez, az ujja kör csúcs pontját.
  13. Géppel varrd a helyére az ujjakat, majd a varrásszéleket dolgozd el cikk-cakk öltéssel. Itt is áll, ha lockal dolgozol egyben összevarrod és tisztázod a széleket.
  14. Ha az ujjak a helyükre kerültek színt-színnel szembe fordítva hajtsd a pólót és az oldalvarrásokat az aljától az ujja végéig varrd össze, majd tisztázd azt (vagy csináld meg lockkal)
  15. Nem maradt más hátra, a póló alját tisztázd el, és hajtsd fel, majd tűzd vagy ikertűvel, vagy egy rugalmas öltés típussal a színoldal felől.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következőről, kövess a Rongybaba blog Facebook oldalán vagy lépj be a Gyermekruha szabás-varrás csoportba, ahol megmutathatod műveidet, vagy akár segítséget is kérhetsz ha valamiben elakadtál.

Comments are closed.
A kódot a vágólapra másoltad.