Tigris szoknya

Tigris szoknya

Lányom jelmezének második darabja, ami „elmaradhatatlan” egy tigris lány jelmeznél, a szoknya. Ehhez én egy pofonegyszerű fazont választottam.

Az egész két téglalapból és egy hosszú egyenes csíkból áll, ami az övpántja. Ha még nem varrtál szoknyát, ezt bátran kipróbálhatod.

Valójában max. félóra alatt készen lett volna, de milyen lenne egy tigris csíkok nélkül 😀 Ezért elő rajzoltam a csíkokat és kifestettem textil festékkel (a kép becsapós, mivel végül nem a textil filcet használtam, hanem a Pentart Textil és bőrfestékével készítettem el). Fixálásnál figyeljetek oda, hogy legyen alatta valamilyen textil (pl. tetra pelenka) különben úgy jártok mint én, és a csíkoknak ezüstös csillogása lesz a deszka teflonjától XD (mindig tanul az ember…..)Leírva sima ügy elkészítésben viszont jó pár óra benne van.

A szabásminta rém egyszerű:

A téglalap rövidebbik oldala a szoknya hossza+ felhajtás (nálam 26,5cm + 3cm). A hosszabbik oldala pedig attól függ mennyire akarjuk majd fodrosra.

Lemérem a derék körfogatát és ennek a többszörösét veszem. Nálam pl. 54cm a derék körfogata, a szoknyának pedig összesen 118cm. Tehát az eleje és a hátulja is 59-59 cm széles.

Az övpánt hossza a szoknya egész körfogata, a szélessége pedig attól függ milyen széles gumit raksz bele. Pl. egy 6 cm széles övpántba, ami félbe hajtva 3cm simán bele tudsz fűzni egy 2cm széles gumit. De, mivel kell varrás szélesség is, ami általában 1cm, ezért a 6 cm-hez hozzá kell adni még 2 cm-t.

Összegezve:

  • kell 2x téglalap (pl. 59cmx29,5) pamutvászonból
  • kell 1x övpánt (pl. 118cmx8cm) pamutvászonból
  • Gumi a derekához
  • Cérna
  • Varrógép
  • Biztosító tű
  • ha fested textil festék (Pl. Pentart Fabric and Leather) és ecset
  • Gombos tű
  • Centi
  • Szabóolló, kis olló, bontó (bármikor jól jöhet)

Elkészítés:

  1. Kiszabjuk a kellő darabokat, majd ha nem volt tigris mintás anyagunk, vagy kellően mazochisták vagyunk, megfestjük a csíkokat.
  2. Száradás és fixálás után össze tűzzük a szoknya két oldalát és 1cm szélesen össze varrjuk mind két oldalt.
  3. A varrás széleket szét vasaljuk, majd újra összefogva eltisztázzuk lock-al, vagy annak hiányában háztartási gép cikk-cakk öltésével. (Ezt elkészítheted úgy is hogy a szoknya eleje és hátulja oldalait eltisztázod, majd ezután varrod össze az oldalakat. Szétvasalod és akkor ezzel már készen is vagy.)
  4. A kiszabott övpántot hosszában félbe vasaljuk, majd színt-színnel összefogva a végeit össze varrjuk 1 cm szélesen. Itt figyeljünk, hogy hagyjunk ki rést a gumi befűzéshez.
  5. Az övpántot rá tűzzük a szoknya színoldalára a derék részre, majd 1cm szélesen fel varjuk
  6. Az övpánt szélét összefogva a derék rész szélével eltisztázzuk lock-al vagy cikk-cakk öltéssel
  7. Levasaljuk a derékrészt a szoknya felé és letűzzük.
  8. A derék méretnél valamivel kisebb gumiszalagot vágunk, (célszerű megnézni a derékon mi a megfelelő méret) majd befűzzük az övpántba.
  9. Összevarrjuk a befűzött gumi két végét, majd a nyílást kézi rejtett öltéssel össze varrjuk.
  10. Végül az alját felvarrjuk. Én biztosra mentem így elszegtem cikk-cakkal behajtottam 1cm majd felhajtottam még 2 cm. Természetesen elegendő az is ha elszeged és egyszer felhajtod, de nekem így jobban tetszett.

Ha tetszett a leírás és nem szeretnél lemaradni a következőről kövesd a Rongybaba blog Facebook oldalt, vagy lépj be a Gyermekruha szabás-varrás csoportba, ahol akár kérdéseid és ötleteid is felteheted.

Comments are closed.
A kódot a vágólapra másoltad.